Saturday, April 27th, at 10:30 AM, Palazzo della Cultura in Breno (BS) will host, open to public, the awarding ceremony, the inauguration of a travelling exhibition, the presentation of the catalogue and of the awarded projects.

More than 60 between designers and design studios answered the Prize call. They come from all over the Alps, especially from Italy, with notable applications from Austria, Slovenia and Switzerland. A total number of 87 projects, divided into 29 as for the section “Architecture for Communities” and 58 for the section dedicated to private projects. 79 projects (all of which are showcased in the catalogue) have been judged as valid. Many of them restored abandoned or dilapidated buildings, often rural, while others bettered the functionality of underexploited buildings or structures and urban spaces through inner reconversions, modernisation processes or small enlargements.

The panel has decided to award two projects for each section and to bestow 9 mentions, besides others that have been highlighted in the catalogue, thus underlining the wellspread high quality of the projects and the philosophy embraced by the Prize, which clearly emerges from the Panel’s considerations.

 


Section MINIMAL ARCHITECTURE FOR COMMUNITIES

 

AWARD

DA COSA NASCE COSA | ONE THING LEADS TO ANOTHER Verzegnis (Udine)

arch. Federico Mentil e arch. Fabio Di Qual. Italia

client: Comune di Verzegnis

 Panel’s motive: Redevelopment of a service building at the sports field, which did not have any elements worthy of preservation. However, instead of demolishing the small changing room building, its complete redesign was conceived at a very low budget. Thanks to the pronounced accentuation of its roof, the building becomes a recognisable element in the landscape, while the exterior covering adds an additional recreational and social function, equipping the walls as a climbing facility for children. Likewise, the interior shows excellent care in both the colour choices and the sober design of the details.

Ph: Alessandra Bello

 

AWARD

CENTRO POLIVALENTE E RESIDENZA PER ARTISTI | MULTIPURPOSE CENTRE AND RESIDENCE FOR ARTISTS   Moncenisio (Torino)

Politecnico di Torino – arch. Antonio De Rossi, Laura Mascino, Matteo Tempestini; Coutan Studio arch. Edoardo Schiari, Maicol Guiguet. Italia

client: Comune di Moncenisio

Panel’s motive: In a mountain area characterised by the presence of degraded and long-abandoned military artefacts, the intervention first of all demonstrates an ability to prefigure the project request, conceiving a shelter for artists’ residences and meeting spaces, in a key of social regeneration and new fruition scenarios. Applying a well-tested approach, the pre-existing building shell was uncovered to insert two wooden box-shaped volumes of basic geometry recalling the archetype of the hut and defining a central micro-courtyard connecting the two spaces. The only other element that characterises the exterior is given by the spartan wooden overhanging frames, which mark the openings.

 

This category counts 5 mentions:

 

IL NIDO DEL MARTIN PESCATORE Cosio Valtellina (Sondrio) – Marco Ghilotti architetto

Motive: The rural building accommodates new educational functions, serving a long nature trail. A few elegant and quality interventions, both indoors and outdoors, restore and enhance both the small existing building and the site, connecting them and optimising the use of the available spaces.

 

CON L’ACQUA E LA PIETRA Gemona del Friuli (Udine) – Studio architetto Sandro Pittini

Motive: Environmental restoration that enhances places located along a route of Celtic origin adjacent to the ancient centre. The restoration of the Silans fountain and the ancient Lavador show how, with a few measured restoration measures, it is possible to give new life to key places in the landscape, helping not to lose the memory of the community.

 

RICOMPOSIZIONI Val Malvaglia (Svizzera) – Studio d’architettura Martino Pedrozzi, Mendrisio

Motive: Recomposition in a geometric and unitary form of the scattered stones resulting from the collapse of rural mountain huts. The action, manual and deliberate, intervenes in a minimal and poetic way on the ruins to give back recognisability to neglected places. The recovery of the construction material becomes a building mound that partially reunites the form and volume of the settlement, giving the ancient structures a new balance.

 

RIGENERAZIONE URBANA NEI CENTRI STORICI Tre Ville e Borgo d’Anaunia (Trento) – Mirko Franzoso e Mauro Marinelli, studio franzosomarinelli

Motive: A system of public spaces obtained from the demolition of a building and the arrangement of open spaces and streets in small mountain villages. The projects are characterised by their ability to create an architectural relationship between public spaces and the urban context, which they recompose by providing new purposes and meeting places for the communities. The materials, locally sourced and used in a non-camouflaged way, express an Alpine style of building made up of textures, grains, roughness and gradients.

 

DOVELACQUALAVORA / DOVELACQUARIPOSA  Ledro e Roncone (Trento) – Gianfranco Giovanelli, Mario Giovanelli, Roberto Paoli, Francesco Pezzarossi; studio: Nexus!Associati

Motive: Expansion of a degraded water reservoir to create a hydroelectric power station using the town’s aqueduct. Construction of a new water storage tank. The micro-architectures, precise and geometric, establish a relationship with the landscape by offering small resting places. The result demonstrates how in every professional occasion, even the smallest, it is possible to add quality by fitting into the context in a nonmimetic way and with dignity. The solutions adopted are replicable models.

 


Section MINIMAL ARCHITECTURE FOR INDIVIDUALS

 

AWARD

MAISON GAUDIN TGG  Anzère Le Grillesses (Svizzera)

Studio savioz fabrizzi architectes. Svizzera

Panel’s motive: Renovation of a mountain hut at high altitude, located along the ski slopes. Except for a slight raising of the roof and the wide horizontal cut of a ribbon window, the preexisting stone building has been preserved and enhanced without any overdoing. Inside, the two-storey shelter, completely panelled in wood, is intimate, essential, comfortable and with attention to detail. The living area has been created where shepherds once lodged; an open, undivided space overlooking the view over the valley below. In the basement, the stable has become a dormitory with six sleeping accommodations arranged on a single rack.

CREDITI: Thomas Jantscher

 

AWARD

CIABOT NININ Gorzegno (Cuneo)

Studio Ellisse architetti. Italia

Panel’s motive: In a forest clearing, an abandoned rural country house is converted into a holiday home. The pre-existing stone wall has been entirely recovered with an almost philological rigour and without any frills, reusing material found on site, from stone to burnt wood. With particular attention to volumetric and proportional terms, the extension reinterprets the original building typology in an exemplary manner, in terms of environmental compatibility and the relationship between recovery and new construction, denoting a delicate poetic vein combined with an appreciable humility of approach.

Ph: Fabio Oggero

 

This category counts 4 mentions:

 

PICCOLO RIFUGIO DI PIETRA Val di Rezzalo (Sondrio) – Giacomo Menini architetto

Motive: Recovery of a ruined stable with a barn, typical of Alpine rural construction. Assuming a demonstrative value, the project achieves a compatible and economical reconversion of a ruined alpine hut, altered as little as possible with the insertion of a housing unit and furnished with recycled pre-existing materials, suggesting a modest lifestyle in harmony with the surrounding environment.

 

TABIÀ COLMEAN Canale d’Agordo (Belluno) – studio: SBSA | Sandri Barbara Smaniotto Andrea architetti associati

Motive: A typical tabià from the beginning of the 20th century, once used as a stable and barn, has been converted into a living space, preserving the original structure. The handcrafted restoration of the historical elements, dismantled, reassembled and integrated with recovered materials, has made it possible to maintain its environmental value in the landscape.

 

NEL MURO Bressanone (Bolzano) – Studio bergmeisterwolf

Motive: The old chicken coop of a historic building becomes a guesthouse or a retreat. The intervention, carried out in a handcrafted way, enhances the poverty of the existing building and transforms a residual structure into a place of personal intimacy. The 15-square-metre space is qualified by essential interventions: internally by a subtle rational design, externally by the raised roof and by other, very few functional details recognisable by the slight colour contrast.

 

A HOUSE FOR FIVE FREE SPIRITS Zgornje Gorje (Slovenia) – arch. Matej Gašperič; studio: BIRO GAŠPERIČ, Architecture, Ltd.

Motive: Conversion of an old, well-preserved but unused barn into a residential building. The project is characterised by the ability to operate within the existing volume, maintaining its load-bearing structures and external appearance. Only a suspended terrace and a large window make the transformations visible from the outside; precise, appropriate and carried out in a participatory approach closely linked to the dynamics of the building site.